|
Najważniejsze elementy horoskopu 4 lat(a), 5 mies. temu
|
|
Witam, posłużyłem się serwisem www.astro.com, wklepałem swoje dane. Serwis wygenerował to: Sun Aries, Moon Aries, Ascendant Gemini 21°.
Słońce w baranie, księżyc w baranie, as w bliźniaku, czy mógłby ktoś wyjaśnić lub otworzyć mi oczy o co w tym chodzi.
Konkretne pytanie brzmi - jak to określić, co to oznacza taki układ :o)?
|
|
|
|
Ostatnio zmieniany: 2009/12/13 00:43 Przez stargazer.Powód: zmiana tytułu
|
|
|
Re: Proszę o wyjaśnienia 4 lat(a), 5 mies. temu
|
|
|
To są trzy podstawowe elementy horoskopu, położenie Słońca, Księżyca i Ascendentu. Masz je w znakach zodiaku które określa się jako "aktywne", nie bierne. Słońce i Księżyc masz w znaku Barana, który to znak jest znakiem ognistym (żywiołu ognia), a Ascendent w znaku Bliźniąt, który jest znakiem powietrznym (żywiołu powietrza). I ogień i powietrze są jak powiedziałam "aktywne". Czyli już nawet z tych trzech elementów można powiedzieć że jesteś osobą aktywną, to znaczy na przykład taką która aktywnie szuka wyjaśnienia co te symbole znaczą (i pyta tutaj).
Także tylko z tych trzech danych da się powiedzieć także więcej, jeżeli Ascendent masz 21 Bliźniąt, to tzw. Descendent masz w 21 Strzelca, a zatem astrolog już wie, że masz teraz tzw. tranzyt Plutona i Jowisza w 7 domu, i jest to kolejny powód dla którego tak aktywnie wtargnąłeś na Astrolabium i zacząłeś pytać.
Na astro.com znajdziesz i skrócone interpretacje swojego horoskopu.
Lwi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Słońce w Baranie to mój znak. Ascendent w Bliźniętach - to wraz ze słońcem czyni mnie aktywnym.
A co księżyc znaczy?
Czy źle coś przeczytałem :-)?
Mam książkę, w niej jest napisane tak:
Dom siódmy
[TY], partner, małżeństwo, życie publiczne, zobowiązania; wg tradycji: udział w firmie, procesy cywilne, publiczni wrogowie i ich krytyka.
Jowisz w domu siódmym,
Dom siódmy
+: szczęśliwe małżeństwo lub dobra spółka w firmie, wygrany proces, dobroczynność; wg tradycji: kilkakrotne małżeństwo.
-: straty przez współmałżonka, wspólnika, nawet procesu; wg tradycji: krytyczne aspekty od Wenus i Marsa rozwód.
Pluton,
Dom siódmy.
środowisko, życie publiczne, z swych dążeniach wykracza poza osobiste rozumienie [Ty]; WH chce zainicjować to, co wielkie, srać się sławnym lub popularnym; intuicyjne rozumienie motywacje postępowania innych ludzi; jego małżeństwo czeka niecodzienny często gwałtowny i tragiczny los.
Tyle.
A co oznacza descendent w Strzelcu?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Powinienem wziąć pod uwagę tranzyt :-)?<br><br>Edytowany przez: Brazowooki, w: 28.11.07 00:56
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Witaj Brązowooki!
Najprościej tłumacząc ascendent to "Ja", descendent to "Ty". Descendent to miejsce w horoskopie, które jest początkiem VII domu.
Na stronie głównej portalu, po prawej stronie jest panel z odnośnikami, wystarczy kliknąć: Astrologia Podstawy, Słońce w znakach, Księżyc w znakach, Ascendent w znakach.
W książce, którą posiadasz też jest to napisane. Wydaje mi się, że szybciej przeczytasz niż uzyskasz tutaj na forum odpowiedź. Po prostu cały czas ktoś musiałby być zalogowany i odpowiadać na pytania.
Warto poszperać w zasobach forum również.
Pozdrawiam,
A.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Właśnie, to nie pójdzie tak szybko jakby tego oczekiwało Słońce i Księżyc w Baranie, że zapyta, otrzyma odpowiedź i już wszystko będzie jasne. To niestety jak nauka obcego języka, raczej skomplikowane i zabierające czas.
Dlatego albo korzysta się z porad astrologa, który z tego obcego języka od razu tłumaczy na nasze. Albo samemu się trzeba tego języka nauczyć, no chociaż trochę (poczytać).
Czy jest trzecia droga? Sama nie wiem.
Astrologia to taki system, który całość jaką jest świat ujmuje w postaci Zodiaku. Zodiak składa się z 12 znaków, z których pierwszy jest właśnie Baran. Każdy ze znaków zodiaku jest inną mieszanką tzw. żywiołów i tzw. jakości. Starożytni widzieli świat jako 4 żywioły: ogień, powietrze, ziemia i woda. Można to sobie wyobrazić wręcz fizycznie i pamiętać, że każdą rzecz, sprawę, sytuację, możemy opisać w ten sposób. Ogień to odwaga, aktywność, powietrze to ciekawość, też aktywność, itd.
Masz Słońce i Księżyc w Baranie, Ascendent w Bliźniętach to jesteś aktywny, odważny i ciekawy świata.
A 3 jakości, to sposób działania: kardynalna, stała i zmienna (to już nie trzeba tłumaczyć, tak jak pogoda, zaczyna się, trwa i zmienia).
I każdy ze znaków zodiaku jest innym zmieszaniem żywiołu i jakości, i to go opisuje. Baran jest znakiem żywiołu ognia (odwaga) i jakości kardynalnej (też w sumie odwaga żeby coś zacząć, na przykład zapytać o coś na forum).
Słońce, Księżyc i Ascendent są najważniejsze, ale masz w horoskopie i inne planety i punkty, sprawdź w jakich żywiołach i jakościach się znajdują. Większość programów drukujących horoskopy zawiera taką tabelkę z 12 pól (3x4), gdzie każda planeta i punkt (Asc., MC) są umiejscowione w żywiole i jakości, i możesz sobie nawet policzyć czego masz najwięcej w swoim horoskopie. Czy naprawdę jesteś Baranem, a raczej jak bardzo jesteś Baranem. Zacznij od tego. Podstawą astrologii są właśnie żywioły i jakości.
Jak chcesz możesz dalej pytać, ale powiem ci, że Baranom takie coś może szybko się znudzić, lubią coś odważnie zainicjować, ale jak nie ma widoków na szybkie zakończenie to biorą się za coś innego, znowu odważnie i z impetem, ale za coś innego, co daje szybkie rezultaty. A astrologia wymaga wytrwałej żmudnej pracy, mam nadzieję, że nie zniechęciłam w ten sposób.
Lwi
|
|
lwi
|
|
|
|
|
|
|
|
Lwi,
Wiem z ilu znaków składa się zodiak i jaki jest pierwszy (kolejność), wiem jaki jest żywioł, wiem jaka jest planeta, wiem o jakości oraz o nadawaniu i odbieraniu. Wiem, że astrologia ma swój język i nie jest łatwo ją przedsięwziąć a na pewno nie jednym wciągnięciem.
Wiem też, że mam
21 Bliźniąt - Descendent w 21 Strzelca.
Zainstalowałem uranie, którą kiedyś pobrałem. Wklepałem swoje dane i wszystko program obliczył.
O aktywności wiedziałem ale nie kierowałem myśli w tą stronę, bardziej skupiam się na domach, próbuję sobie wyjaśnić. Podchodzę do tego szczerze, jak nie wiem czegoś to pytam, jak otrzymam odpowiedź to dobrze. Domyślam się również jaki macie stosunek do barana w tym temacie. :-)
Mam 20 lat, zajmuję się elektroniką od samego początku, z czasem doszła i informatyka. Obecnie na tym zarabiam i ciągle się uczę. Jak z czymś się nie mogę uporać odkładam to na bardziej korzystny moment - jak nie dziś to jutro, nie zawsze się da od razu.Z astrologią postąpię podobnie pomimo tego, że zacząłem uczyć się tylko w wolnym czasie od roku. W miedzy czasie zwiedziłem mnóstwo stron. Kiedyś zwróciłem uwagę na zodiak swoich znajomych. Okazuje się jednak, że dzielą się oni na dwie grupy Bliźnięta i Wodnik żywioł powietrza. Są jeszcze inni, ale tej ilości nie przedstawię ponieważ jest ona niewielka. Np. rak po kilku słowach ze mną boi się zadać kolejne pytania, więc raka nie ma żadnego w moim otoczeniu. Bliźnięta znam bardziej niż barana, potrafię rozpoznać po wyglądzie i słowach, z kolei barana jest mi ciężej rozszyfrować, niekiedy jest tak, że ascendent jest bardziej widoczny niż słońce.
Może nie mam wielkiej siły przebicia, ale mimo wszystko staram się. Zdaję sobie sprawę, że ludzie się śmieją z barana na różnych astrologicznych serwisach, że jest otępiały i trzeba go bić, żeby minimum wiedzy pojął. - Takie coś obala wiedzę autora, ponieważ w innych zasobach na jego stronie jest napisane "Barany są popędliwi, odważni i uczą się szybko". Zwiedziłem dużo stron dedykowanym astrologii, ale na żadnych z nich nie zadeklarowałem się. Po przeczytaniu doszedłem do wniosku, że nie ma sensu (wiadomo z jakich przyczyn). Wreszcie trafiłem na astrolabium.pl, przeczytałem część komentarzy i postanowiłem o coś zapytać.
Fascynuje mnie astrologia, a tym bardziej, że zodiak jest ciągle w ruchu i ludzie razem z nim, horoskop jest odbiciem struktur natury każdego z nas.
W znaku Baran, rządzonym przez Marsa stanowi go ruchliwego, bojowego i odważnego, inaczej wojownik, a wątpię w to, żeby wojownik nauczał w szkole. Choć są tacy, co uczą ale jak już to pewno jest to w-f ;-) Zależy od jego ułożenia planet, jakie posiada od chwili narodzin. No, ale większości są to osoby rzadko zajmujące się czymś ścisłym, wolą jazdę autem, sport, pogaduszki i używki. Wojownik nie zwraca uwagi na szczegóły. I jak napisałaś Lwi, że lubi odważnie zainicjować oraz odważnie i z impetem. :o)
|
|
|
|
|
|
|